Brownie z wiśniami i sosem pomarańczowym

Brownie jest propozycją dla czekoladoholików. I to tych naprawdę ciężko uzależnionych! W krajach anglosaskich pieką je od ponad stu lat, ale i u nas niedawno również zdobyło grono zagorzałych zwolenników (w tym mnie!). Pałaszuję je na zimowy podwieczorek z mocną, czarną kawą.

Nie ma chyba bardziej czekoladowego ciasta, a nasz swojski murzynek ma w porównaniu z brownie ledwie wyczuwalny aromat kakao. Składniki nie są wyszukane, przygotowanie proste, a jedyne, co wymaga wprawy, to pieczenie, a raczej dopasowanie konsystencji gotowego brownie do własnego gustu. Niektórym smakuje bardziej puszysta, dłużej pieczona wersja, ale nie brakuje amatorów wilgotnego, gliniastego brownie.
Składniki na przepis Brownie z wiśniami

200 g ciemnej czekolady (70% kakao lub więcej)
200 g masła (pow. 80% tłuszczu)
250 g wydrylowanych wiśni (ja użyłam namoczonych w alkoholu)
1 szklanka maki pszennej typ 500
1,5 szklanki drobnego cukru
0,5 szklanki ciemnego kakao w proszku
szczypta soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż papierem do pieczenia niedużą, prostokątną formę do pieczenia (ok. 20 cm na 30 cm). Na garnku z gotującą się wodą postaw miskę i rozpuść w niej masło i czekoladę. Do masy dodaj odsączone wiśnie, wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw. W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj ciepłą masę czekoladową i mieszaj do uzyskania jednolitej, błyszczącej konsystencji. Na koniec do ciepłego, ale nie gorącego ciasta, dodaj rozmącone jajka. Masa powinna mieć konsystencję gęstego, czekoladowego budyniu. Przełóż wszystko do formy i wstaw do piekarnika z ustawionym termoobiegiem na ok. 30-40 minut. Brownie jest w środku wilgotne, dlatego na nic się zda sprawdzenie stopnia upieczenia drewnianym patyczkiem. Modelowe ciasto powinno być zwarte i sprężyste z zewnątrz, a wilgotne w środku. Upieczone brownie wystaw z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia ok. godziny. Przenieś ciasto ostrożnie na deskę, posyp cukrem pudrem i pokrój w duże kwadraty. Podawaj z bitą śmietaną, lodami, czy tak jak ja, sosem pomarańczowym, na który przepis znajdziesz poniżej.

Słodki sos pomarańczowy (oczywiście nie tylko do brownie!)
Składniki:

2 soczyste pomarańcze
2 czubate łyżki drobnego cukru
otarta skórka z jednej pomarańczy

Wyszoruj pomarańcze pod bieżącą wodą. Otrzyj skórkę z jednej z nich (bez białej części), a następnie z obu wyciśnij sok. Przelej do małego garnka, dodaj skórkę i mieszając odparuj 1/3 płynu. Wsyp cukier i dokładnie wymieszaj. Przecedź gotowy sos przez gęste sitko i podawaj do wszelkich deserów. Sos pachnie obłędnie cytrusowo i najlepiej smakuje jeszcze ciepły!

Najnowsze artykuły z kategorii przepisy: