Zupa dyniowa zapiekana z francuskimi tostami tymiankowymi

Jesień nie jest moja ulubiona porą roku – za oknem szaro i deszczowo, a spadające temperatury dodatkowo potęgują tęsknotę za beztroskimi dniami letniego wypoczynku. Wszystkich ogarnia jakiś marazm, dlatego każdy, nawet najbanalniejszy powód na poprawę nastroju jest dobry. Jako, że zawsze warto łączyć przyjemne z pożytecznym, fajnym pomysłem na uczynienie dnia wyjątkowym, jest przyrządzenie wybitnie sezonowej potrawy z wracającej obecnie do łask, starej poczciwej dyni. Moją dzisiejszą propozycją dla Was jest aromatyczna zupa z curry zapieczona w połówkach dyni. Proste, ale efektowne danie zaskoczy domowników i sprawi, że wszyscy będą się uśmiechać. Jak się do tego zabrać?

Składniki na zupę dyniową

1 mała dynia (1-1,5 kg)
500 ml bulionu warzywnego
2-3 łyżki zielonej pasty curry
kilka kromek białego pieczywa
1 jajko
3 łyżki zimnego mleka
2-3 łyżki masła
tymianek (świeży i suszony), sól
garść startego żółtego sera np. gouda

Po pierwsze należy zakupić odpowiednią dynię. Musi być ona stosunkowo mała (dla dwóch osób od 1 do 1,5 kg) i mieć regularny kształt. Po przyniesieniu jej do domu, należy ją wyszorować i przekroić przez środek na dwie równe części. Następnie należy usunąć pestki i włókna ze środka, a potem łyżeczką, ostrożnie, aby nie uszkodzić zewnętrznej skorupy dyni, wydłubać miąższ. Zadanie to jest pracochłonne i wymaga odrobiny wprawy, ale jeżeli dynia jest dojrzała, wszystko powinno pójść gładko. Teraz możemy zabierać się za przygotowanie zupy.
Rozgrzej patelnię, rozpuść łyżeczkę masła i przełóż na nią miąższ dyni. Na wolnym ogniu duś tak długo, aż jej kawałki nie rozpadną się całkowicie, a nadmiar płynu nie wyparuje. Dynia powinna mieć konsystencję gęstej papki. Następnie dodaj curry i bulion. Zagotuj wszystko, cały czas mieszając, posól do smaku i odstaw do ostygnięcia.
Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. Obkrój skórkę z dwóch kromek pieczywa, a pozostałe podziel na małe kawałki wielkości kęsa. Wbij jajko do miski, dodaj mleko i tymianek, a następnie dokładnie ubij. Maczaj chleb w masie jajecznej i smaż na złoty kolor.
Jeżeli połówki dyni nie są zbyt stabilne, możesz ułożyć je na kokilkach. Do każdej „miseczki” wlej zupę do ¾ wysokości, następnie połóż na wierzchu duży tost francuski i posyp serem. Wstaw wszystko do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekaj do momentu aż ser się zrumieni (ok. 15 minut). Podawaj z przyrządzonymi wcześniej grzankami.
Zupa z dyni jest lekkostrawna, ale mocno sycąca. Doskonale sprawdzi się jako rozgrzewająca kolacja. Możemy także zrobić z dużej dyni wazę, tworząc z jej górnej części pokrywkę. Zupę możemy przyrządzić identycznie, tylko układając warstwy tostów, zupy i sera, musimy zrobić to kilkukrotnie.

Najnowsze artykuły z kategorii przepisy: