Przyprawy i zioła – niezwykła moc

Sięgamy po nie chętnie, ciesząc się ich wspaniałym aromatem. To one, zioła i przyprawy, nadają prostym daniom cechy wytwornych potraw. Niezwykły smak nie jest jedyną zaletą korzystania z przypraw oraz ziół. Są w tym gronie takie produkty, dzięki którym nasza dieta stanie się znacznie zdrowsza. Po jakie zioła i przyprawy warto sięgać w chwili, gdy nasza dieta ma być jednocześnie kuracją wspierającą nasz organizm? Oto najzdrowsze dodatki, których obecność coraz częściej uwzględniają przepisy na smaczne i zdrowe dania.

Przyprawy i ich świat
Przyprawy oraz zioła od wieków stosowane są w naszych kuchniach. Dzięki nim nasza dieta jest zdrowsza i ciekawsza. Im więcej przypraw w naszych sklepach, tym ciekawsze stają się przepisy na proste dania. Sól i pieprzy już dawno przestały stanowić podstawę w naszych kuchniach. Bazylia, oregano, kurkuma oraz inne przyprawy i zioła, których właściwości dopiero zaczynamy poznawać – oto współczesna dieta, która zachwyca smakiem, aromatem i leczniczymi właściwościami. Przyprawy i zioła to przecież nie tylko dodatki smakowe. Wiele roślin przyprawowych ma silne właściwości lecznicze i może wspierać nas w walce z różnymi schorzeniami. Jakie zioła i przyprawy warto zatem wykorzystywać w swym menu?
Przyprawy – w poszukiwaniu nowych smaków
Egzotyczne przyprawy oraz mniej znane zioła o wyjątkowych właściwościach leczniczych to dodatki, które podbijają nasze kuchnie. Przepisy coraz częściej uwzględniają ich obecność, a ich popularności sprzyja narastająca moda na zdrowe odżywianie się. Karierę niezwykle dynamiczną robi w polskiej kuchni bazylia, kojarzona już nie tylko z kuchnią śródziemnomorską. Jako przyprawa ma ona wszechstronne zastosowanie, a jej lecznicze właściwości docenić powinien każdy z nas. Wiadomo, że w walce z grzybami i pasożytami bazylia radzi sobie doskonale. Ze względu na pozytywny wpływ na krążenie krwi doceniona została tak ciekawa przyprawa, jaką jest chilli. Kardamon oraz kurkuma, jako przyprawy świetnie radzące sobie ze stanami zapalnymi, to kolejne przyprawy z odległych zakątków świata, które stają się coraz bardziej popularne w polskiej kuchni.
Najpopularniejsze zioła i przyprawy w naszej kuchni
Przepisy na pyszne i zdrowe dania coraz częściej zachęcają nas do sięgania po egzotyczne i mało znane dodatki. Nie zmienia to jednak faktu, że w dalszym ciągu silną pozycję utrzymują te przyprawy, które w polskiej kuchni są popularne od lat. Słodki i aromatyczny anyż w dalszym ciągu ma się doskonale, a jako dodatek do słynnych ciasteczek cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Jest też w dalszym ciągu stosowany jako lek na bolesne skurcze jelit, które tak często utrudniają nam życie. Popularnym dodatkiem do deserów i wypieków jest też cynamon, ceniony przez wielu z nas jako naturalne wsparcie dla osób chorych na cukrzycę. Wiadomo, że stosowanie tej przyprawy może pomóc w utrzymaniu poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie. Dodatkowo cynamon sprawdza się jako skuteczny lek na walkę z grzybami oraz pasożytami. Cenioną rośliną przyprawową, która jest jednocześnie wyjątkowo skutecznym lekiem, pozostaje czosnek. Stosowany jako dodatek do wielu potraw mięsnych, zadziwia swymi bakteriobójczymi właściwościami. Sięganie po tę przyprawę niesie ze sobą wiele korzyści, a na jego stosowaniu wiele może zyskać nasz układ odpornościowy. Wielkim uznaniem cieszą się też takie zioła, jak mięta czy rozmaryn. Znane były one w polskich kuchniach już przed wiekami, a i współcześnie z ich wyjątkowych właściwości korzystamy bardzo chętnie. Ceniona jest też szałwia, która stanowi cenne wsparcie dla kobiet w okresie menopauzy. Warto też pamiętać o niezwykłych właściwościach tymianku, który jako dodatek do potraw mięsnych cieszy się ogromnym powodzeniem w całej Europie. Korzystanie z tego zioła korzystnie wpływa na prace układu pokarmowego, wiele może też zyskać nasz mózg.
Aromatyczne zioła i przyprawy sprawiają, że nasza dieta staje się ciekawsza, smaczniejsza i zdrowsza. Warto korzystać z ich wyjątkowych właściwości i zastępować nimi te przyprawy, w których sól oraz sztuczne dodatki smakowe stanowią podstawę. Taka zamiana każdemu z nas wyjdzie na dobre. Liczne przepisy na smaczne i zdrowe przysmaki z tych naturalnych dodatków smakowych korzystają coraz chętniej. Dzięki nim możemy cieszyć się daniami smacznymi i zdrowymi jednocześnie, które w wyjątkowo pozytywny sposób wpłynąć mogą na ogólny stan naszego zdrowia.

Najnowsze artykuły z kategorii przepisy: